Advies over IP-camera's

1. Waar ga je de IP camera voor gebruiken?

Een IP-camera is een beveiligingscamera die je netwerk gebruikt om live en/of opgenomen beelden te versturen, zodat je deze kan bekijken en/of op kan slaan. Met een IP camera houd je op afstand een babykamer, woonkamer, kantoor aan huis, tuin, winkel, hotel of kantoorpand in de gaten. Hoe hoger de resolutie van de camera, des te scherper het beeld. De locatie waar je de camera wilt plaatsen, is bepalend voor je keuze. Bij het kiezen van een IP camera zijn er een aantal punten waar je op moet letten. Wij helpen je graag met deze vragen, zodat je zeker tot de beste IP camera voor jou komt.

Buitencamera

Buitencamera

Buitencamera's zijn stof- en waterdicht en geschikt om een omgeving van een huis, winkel of kantoor in de gaten te houden. Bij IP camera's bepaalt de kijkhoek het zichtveld van de camera. Hoe hoger de kijkhoek, hoe groter het gebied dat je kan bekijken en opnemen. Welke kijkhoek is geschikt voor welke situatie? Wij raden bij een buitencamera het volgende aan:

Kijkhoek tot 90 graden
 • (voor)deur
 • kleine tuin
 • parkeerplaats
 • Kijkhoek groter dan 90 graden
 • loods
 • hal
 • parkeergarage
 • grote tuin
 • Buitencamera

  PTZ
  Naast een camera met een grote kijkhoek, kun je ook kiezen voor een PTZ camera of meerdere camera's combineren. Een camera met PTZ (Pan, Tilt, Zoom) kan draaien, kantelen en zoomen, waardoor je een groter gebied in de gaten houdt. Door meerdere camera's te combineren houd je een ruimte tegelijkertijd vanuit verschillende hoeken in de gaten te houden. Let op: met een PTZ-camera kun je niet constant een groot gebied in de gaten houden.

  Nachtzicht
  Wil je ook `s nachts beelden vastleggen, kies dan voor een beveiligingscamera met infraroodverlichting. Dit komt van pas bij cameratoezicht van hotels, winkels en kantoren, maar kan ook in huizen erg handig zijn. Inbrekers slaan namelijk het liefst in het donker toe.

  Bewegingssensor
  Camera's met een bewegingssensor starten automatisch een opname als er beweging wordt gedetecteerd. Zo hoef je niet constant op te nemen, maar heb je toch beelden als er iemand je tuin in wandelt.

  Bekijk alle buitencamera's
  Bekijk alle buitencamera's met nachtzicht

  Binnencamera

  Binnencamera

  Alle IP camera's op onze shop zijn geschikt om binnen te gebruiken. De kijkhoek geeft aan hoe groot het zichtveld van de camera is. Hoe hoger de kijkhoek, hoe meer je van een kamer in 1 keer in de gaten houdt. Welke kijkhoek is geschikt voor welke situatie? Wij raden bij een binnencamera het volgende aan:

  Kijkhoek tot 90 graden:
 • deur
 • gedeelte van een kamer
 • kind of huisdier
 • balie van een winkel/hotel
 • klein kantoor
 • Kijkhoek groter dan 90 graden:
 • hele kamer
 • winkel
 • hal
 • grote kantoorpanden
 • Binnencamera

  PTZ
  In plaats van een camera met een grote kijkhoek, kun je ook kiezen voor een PTZ camera of meerdere camera's combineren. Een camera met PTZ (Pan, Tilt, Zoom) kan draaien, kantelen en zoomen, waardoor je een groter gebied in de gaten houdt. Door meerdere camera's te combineren houd je een kamer vanuit verschillende hoeken in de gaten. Let op: met een PTZ-camera kun je niet constant een groot gebied in de gaten houden.

  Nachtzicht
  Dankzij de ingebouwde LED-lampjes kun je met en IP camera met infraroodverlichting ook 's avonds en 's nachts duidelijke beelden opnemen. Als er `s nachts iets beweegt in huis of op kantoor, kun je direct zien wat er aan de hand is.

  Bewegingssensor
  Camera's met een bewegingssensor starten automatisch een opname als er beweging wordt gedetecteerd. Zo hoef je niet constant op te nemen, maar heb je toch beelden als er iemand je kamer in wandelt.

  Plaatsing
  Een binnencamera is niet geschikt om van binnen naar buiten te richten. Door de reflectie van het raam worden beelden namelijk niet helder opgenomen. Bij een camera met nachtzicht is dit probleem nog groter aangezien het infraroodlicht ook wordt weerkaatst door het raam. Wil je beelden van buiten opnemen, kies dan een buitencamera

  Bekijk alle binnencamera's
  Bekijk alle binnencamera's met nachtzicht

  Babyfoon

  Babyfoon

  Je baby wil je het liefst altijd kunnen horen en zien. Een IP camera met ingebouwde speaker en microfoon is ook geschikt als babyfoon.

 • Kijk en luister live mee met een app
 • Krijg een melding bij een bewegings- of geluidsdetectie
 • Stel je baby - of huisdier - gerust met de terugspreekfunctie.
 • Bekijk alle ip camera's geschikt als babyfoon

  2. Hoe kan je beelden bekijken en opslaan?

  3. Hoe kan je beelden bekijken

  Bekijken

  Bekijk de beelden via een app of via een browser op je laptop of pc. Een aantal fabrikanten levert losse software voor het bekijken van beelden en het aansturen van de eventuele PTZ-functie. Wil je altijd weten wat er thuis, op kantoor of in de winkel gebeurt? Kies dan voor een IP camera met een speciale app. Via de app kijk je de beelden eenvoudig op je smartphone of tablet, waar en wanneer je maar wilt. Is de IP camera voorzien van een PTZ-optie, dan kun je deze ook aansturen via de app.

  Bekijk IP camera's geschikt voor Android Bekijk IP camera's geschikt voor iPhone en iPad

  Opslaan

  Beelden van een ip-camera opslaan is handig wanneer je niet alles live wil monitoren. Ook kun je achteraf altijd de beelden nog bekijken, wat handig kan zijn bij een opname van diefstal of schade. Voor het opslaan van beelden is een opslagmedium noodzakelijk, aangezien een ip-camera geen harde schijf heeft. Staat je laptop of pc constant aan, dan kun je deze gebruiken voor het opslaan van beelden. In sommige ip-camera's kun je een (micro)SD-kaart steken. Wil je vaak en veel beelden opslaan? Dan is een NAS of DVR-recorder de beste oplossing.

  4 manieren om ip-camera beelden op te nemen.

  3. Hoe sluit je een IP-camera aan?

  IPcamWifi
  Wifi of een netwerkkabel

  Een IP camera sluit je via wifi of een netwerkkabel aan op je netwerk (router). De camera krijgt via batterijen of via het stopcontact stroom. Een wifi camera verbind je draadloos met het netwerk, waardoor je geen lange netwerkkabel hoeft te trekken. Houd er wel rekening mee dat je een aparte adapter nodig hebt voor de stroom.

  Alle IP-camera's met wifi

  Switch met PoE

  PoE aansluiting
  Sommige IP camera's zijn voorzien van een PoE-poort. Dankzij PoE (Power over Ethernet) gaat naast data, ook de stroom door de netwerkkabel. Hierdoor kun je een IP camera plaatsen op plekken waar geen stopcontact in de buurt is. PoE werkt alleen als er aan de andere kant van de IP-camera een PoE-switch is aangesloten.

  Alle PoE-camera's

  4. Wat heb je nodig bij je IP-camera('s)

  Wil je de beelden opslaan?
  Voor de opslag van beelden maken sommige IP-camera's gebruik van een (micro)SD-kaartslot. De SD-kaart dien je apart aan te schaffen.

  Alle microSD-kaarten

  Wil je vaak en veel beelden opslaan van meerdere IP-camera's?
  Met een DVR-recorder of NAS kun je camerabeelden digitaal opslaan en terugkijken. De DVR-recorder of NAS sluit je aan op hetzelfde netwerk als de IP-camera's.

  Alle DVR-recorders

  Wil je de IP-camera aansluiten op je NAS?
  Om een IP-camera te gebruiken in combinatie met een NAS heb je een licentie nodig. Bij de meeste NAS-systemen kun je 1 IP-camera aanmelden. Wil je meer IP-camera's gebruiken met een NAS, dan heb je extra licenties nodig.

  Alle NAS
  Alle IP-camerasoftware

  Andere handige producten bij een IP-camera:
  Netwerkkabels | Switches | PoE-adapters | Powerline-adapters | Wifi-repeaters | Routers

  5. Vragen?

  Heb je aanvullende vragen of wil je graag meer advies over IP-camera's? Onze klantenservice staat 7 dagen per week voor je klaar.

  Eerder bekeken door jou